Eltefritt grytebrød


Eltefritt grytebrød.

Hvis du ikke har prøvd å bake et sånt brød tidligere, så anbefaler jeg at du prøver. Det er ganske enkelt og utrolig godt. Sprø skorpe og luftig og saftig inni. Du kan lage det både som loff og grovt. Det går helt fint å tilsette f.eks. oliven, soltørket tomat, urter/krydder i deigen, men vent med å tilsette det til etter brødet er ferdig hevet første gang. Du kan også bruke den samme deigen å lage eltefrie rundstykker.

Det eneste du trenger til brødet er en gryte med lokk som tåler opptil 250 grader. 

Deigen settes på kvelden dagen før. Sett deigen fredag kveld eller lørdag kveld så kan du spise ferskt varmt brød til frokost i helgen. 🙂

Oppskrift loff:500 gr hvetemel, 1 ts salt, ca 12 gr gjær, 1 ts honning, 4 dl romtemperert vann. (ca 25 grader).

Oppskrift grovt brød:120 gr sammalt grovt mel, 100 gr sammalt fint rugmel, 50 gr havregryn, 300 gr hvetemel, 10 gr salt, 1 ts honning, 12 gr gjær, 5 dl romtemperert vann. (ca 25 grader).

Bland alt det tørre i en bakebolle, (bollen bør være 3 ganger så stor som selve deigen). Rør ut gjær og honning i vannet og hell det i bollen med melet. Rør godt. Deigen blir litt løs. Sett plast over bollen og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag. Om den hever i 10 eller 15 timer, spiller ikke så stor rolle.

Neste dag legger du et bakepapir på benken som du strør rikelig med mel. Hell så deigen over på bakepapiret. Den vil da “renne” litt utover. Bruk en slikkepott eller en deigskrape og brett hver side av deigen inn mot midten, akkurat som om det var en konvolutt. Gjør dette en 3-4 ganger. Strø mel over deigen og legg bakebollen på hodet over deigen som fremdeles ligger på bakepapiret på kjøkkenbenken. La det heve på nytt i ca 2 timer.

Sett ovnen på 250 grader. En halvtimes tid før brødet er hevet ferdig, setter du inn gryten i ovnen med lokket på. (Forvarming av gryten)

Ta gryten ut av ovnen. (Husk at den er kjempevarm nå) Jobb litt raskt så ikke gryten blir for kald. Ta av lokket på gryta, fjern bakebollen fra deigen. Strø litt mel i bunnen av gryta. Hold i bakepapiret og tipp deigen oppi gryta. Strø evt litt mel på toppen av deigen i gryta. Sett på lokket og sett gryten inn i ovnen igjen. Stek i ca 30 min, fremdeles på 250 grader. Ta av lokket, skru ned temperaturen til ca 200 grader og stek videre i 15-20 min. Avkjøl på rist.

Hvis du lager rundstykker av deigen. Lager du den også dagen før. Og elter den på samme måte med slikkepott eller deigskrape. Etterhev i ca 2 timer. Del deigen i passe rundstykke-størrelse. Bruk en skje eller en kniv. La de se litt rustikke ut. Skal ikke rulles eller eltes. Sett de på et bakepairkledd stekebrett og la de etterheve i ca 30 min. Stekes på 220 grader i ca 15-20 min.

Nyt det gode brødet med brunost, syltetøy eller bare godt smør.

 

 

1 kommentar
    1. Hei tenkte å prøve oppskriften din, på grovt brød.
      Men blir det ikke litt for søtt, med honning?
      Kan man eventuelt sløyfe dette??

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg