hits

Safranknuter med vaniljekrem og Lussekatter

En av gledene i førjulstiden og i desember er duften av safran og gjærbakst. Ikke lag lussekatter uten og ikke erstatt det med gurkemeie. Det blir ikke det samme. (Min mening.) Her får du en oppskrift på gode boller til St.Lucia den 13. desember.   Oppskrift: 5 dl melk 100 gram sukke...

Grove Hamburgerbrød

Et lite middagstips en dag til uka. Deilige grove hamburgerbrød kan du forberede dagen før. Lag deigen i dag og kald-hev den i kjøleskapet til i morgen. Av denne deigen blir det ca. 8 -10 burgerbrød.   500 gram hvetemel 100 gram sammalt hvete fin 100 gram sammalt hvete grov 50 gram ...

Super myke og luftige hveteboller

Så du filmsnutten jeg la ut på Snapchat i går? Av disse hvetebollene? Jeg er helt sikker på at du får lyst til bake disse etter du så filmen. Den ligger på Instagram-profilen min også. ;-) Det som er trikset med å få luftig gjæbakst, er å ikke bruke for mye mel og elte deigen lenge.   Op...

"Purker" (Fra Halden)

Purke er et bakverk med lokal tilhørighet til Halden-distriktet. Purka har lang tradisjon og ble bakt som nistemat til arbeiderene i industrien. Den ble bakt med mye grovere mel den gangen, tilsatt sirup og var dobbelt så store som disse jeg har bakt. Purke er altså en søtet, stor, fla...

Superdigge og luftige Donuts

Har du planer om å bake noe godt i helgen? Da synes jeg at du skal prøve deg på disse. Du lager en helt vanlig gjærdeig som må heve, kjevler og stikker ut og friterer. Oppskrift: 1,5 dl melk 1 dl vann 1 egg 60 gram smør 60 gram sukker 0,5 ts salt 1 ts vaniljesukker 0,5 ts kardemomme ...

Fastelavnsboller #reklame #sponset

I år er fastelavn nå førstkommende søndag. 26/2-17. Fastelavn betyr kvelden før fasten. Fastelavnssøndag er også blitt kalt fleskesøndag. Fastelavn er fastlagt til søndag 7 uker før 1.påskedag. (Pinsen er alltid 7 uker etter påske.)   Oppskrift: 50 gram gjær 5 dl melk 150 gram sukke...

Kanelsnurrer med sitron-ostekrem

Disse ble så gode! Nå har jeg sett så mange som har laget slike, at nå måtte jeg også prøve. Oppskriften på snurrene er min, men oppskriften på den hvite ostekremen har jeg fått av Smaafristelser på Instagram. Denne gjærdeigoppskriften kan du lage det meste av. Den er supergod! Oppskrift: 50...

Grove horn med mager Cottage Cheese og havregryn.

Kjempe gode og luftige horn som metter mye og lenge. Jeg er alltid på jakt etter oppskrifter og gode kombinasjoner for å få frem oppskrifter som du trenger lite av for å bli mett som også skal smake godt og noe du kan kose deg med uten at det er nedlesset med sukker og fett. Så her kommer oppsk...

Belgiske vafler

Hvis du ikke har smakt eller laget belgiske vafler så anbefaler jeg deg å prøve disse. De er luftige og lette. Og kan lages sukkerfrie om du ønsker det. Røren inneholder gjær og er som en tynn deig. Den må heve en stund akkurat som andre gjærdeiger. Disse kan ikke lages i et vanlig vaffelj...

Søt hvetekake med safran og kanel. #sponset #reklame

I dag er det 1 måned til julaften. <3 Jeg elsker julen. Og forberedelsene, duften av krydder som safran, kanel, nellik, ingefær og kardemomme. Hvor godt dufter ikke hjemmelaget surkål og rødkål.... Pinnekjøtt og lutefisk....? mmm.... Lukten av god gammeldags grønnsåpe, røkelse og ...

Kanskje Norges beste boller? "Statoil-boller"

En dag denne uka kom jeg over bloggen til Nammis.no og "Statoil-bolle"-oppskriften. Oppskriften måtte jeg naturligvis prøve for de bollene er jo kjempe gode, (selv om jeg vet at det er et halvfabrikkert produkt.) Deigen var veldig god å jobbe med og jeg tror faktisk at disse er de beste bollene...

Kanelboller

I morgen er det kanelbollens dag. Varm luftig gjærbakst mmmm... så godt! Og duften i huset av søt kanel når de stekes.... Jeg synes du bør sette av tid til å bake disse i morgen. Av oppskriften blir det 20 stk boller.   Oppskrift: 50 gram mykt smør 2,5 dl melk 25 gram gjær 0,...

Proteinrunstykker med chiafrø og reven gulrot.

Disse proteinrundstykkene lager du ferdig på 30 min. Deigen tar 7-8 min å fikse. Og ca 20 min steking. Kjempe gode og metter mye og lenge. Spises med godt pålegg og masse grønnsaker. Godt med litt påfyll etter f.eks trening. Disse lagde jeg like før jeg tok meg en god treningsøkt ute i det fine ...

Hveteflutes med rørte bringebær

Hva smaker vel bedre enn hjemmebakte rundstykker med smør og rørte bær? Jeg synes at du skal ta deg tid til å bake disse. Av oppskriften blir det ca. 8 rundstykker. Oppskrift: 3 dl lunkent vann 1 ts salt 1 ts sukker 3 ss olje 25 gram fersk gjær ca. 550 gram hvetemel 1 sammen-pisk...

Eltefrie grove rundstykker.

Deilige sprø eltefrie rundstykker til frokost eller lunsj i morgen? Denne deigen tar kanskje 10 min å lage. Det gjør du før du legger deg om kvelden. Setter plast over bakebollen og lar den stå på benken å heve mens du sover. Minimum i 8 timer. Disse rundstykkene er fiberrike og metter mye...

Grove rundstykker.

Grove og saftige rundstykker som trenger litt planlegging. Kjempe gode. Kan lages som brød også.   Oppskrift Dag 1: 50 gram helkorn 50 gram solsikkekjerner 25 gram linfrø 1,5 dl kokende vann.   Rør dette godt sammen i bolle og dekk til med plast. La stå på benken i minimum ...

Eltefrie rundstykker.

Disse må du bake! Det tar 5 min å røre sammen deigen i kveld. Deigen er ferdig hevet til i morgen tidlig og du har ferske, varme, deilige rundstykker til i morgen. Av oppskriften får du ca. 8 rundstykker, kommer litt an på hvor store du lager de. Oppskrift: 400 gram hvetemel 1,5 ts salt 2...

Ekstra grove polarbrød

Supergode polarbrød som egner seg godt til matpakken. Metter mye og er enkle å bake. Av oppskriften får du 12 stk polarbrød.   Oppskrift: 80 gram havremel 300 gram grovbakstmel med hvete og rug 100 gram hvetemel Ca. 10 gram fersk gjær 1 ts honning 1 ts salt 2 dl lettemelk 1...

Tacopiroger

Hender det at du får igjen rester fra fredagstaco'n? Da kan du bruke den som fyll i piroger. Av oppskriften blir det ca. 8-10 stk.   Oppskrift deig: 2 dl lettmelk 25 gram fersk gjær 2 ss olje 0,5 ts salt 2 ts sukker ca. 5 dl hvetemel/tipo00   Varm melken til 37 grader. Rø...

Chiafrø-trekanter.

Deilige sprø chiafrø-trekanter med sesam og havregryn. Chiafrø er både proteinrike, fiberrike og glutenfrie. Du får kjøpt både malte frø og hele. Av oppskriften blir det ca. 12 små trekanter. Oppskrift: 2 dl vann, 37 grader. 2 ss fibersirup gold eller honning 2 ss olje 1 ts salt Ca. ...

Gjærbakst til Valentinsdagen eller Morsdag.

I morgen er det både Valentinsdag og Morsdag. Hva med å lage en god gjærdeig? Bruk fantasien og lag noen andre former enn den det du vanligvis gjør. Har du ikke noen av disse formene jeg har brukt, kan du f.eks.bruke pepperkakeformer eller forme deigen til hjerter selv. Oppskrift gjærdeig:...

Eltefrie, langtidshevede brødpinner og rundstykker.

Denne gjærdeigen må planlegges litt fordi den skal heve i ca. 8-15 timer. Den kan lages enten kvelden før eller på morgenen hvis du skal spise de til kvelds. Deigen tar 5 minutter å røre sammen. Du får enten 12 brødpinner ellerca. 18rundstykker. Sprø utenpå, myke og saftige inni. Oppskri...

Fastelavnsboller.

Nå på søndag den 7. februar er det fastelavns. (...og bursdagen min...) I år har jeg laget mine boller sukkerfrie, (tilsatt søtstoff), men det velger du selv hvordan du vil lage de. Søndag 14. februar er det både morsdag og Valentinsdag. Server gjerne boller da også. Jeg synes det er godt me...

Protein-rundstykker

Disse rundstykkene er raske å lage, metter mye og lenge, få ingredienser og smaker veldig godt. Rundstykkene på bilde over grunnoppskriften. Du kan tilsette det du vil av smak selv. Det du liker best. Jeg har også laget noen med soltørket tomat, oliven, chili, hvitløk, basilikum og vårløk. D...

De beste Lussekattene.

På søndag er det 13. desember og vi feirer Lucia med lys, sang og lussekatter. Kjempe gode på smak og er morsomme å bake. Ta med barna på bakingen. :-) Ønsker du å bake noe annet av samme deig så gjør gjerne det. Jeg har bakt sukkerkringler. Men det bare fantasien som stopper deg. :-) Hver kreat...

Blåbærknuter

Kjempe gode blåbærknuter. Søt gjærdeig med blåbærsyltetøy. Anbefales! Oppskriften er til ca. 14 knuter. Oppskrift på søt gjærdeig: 50 gram smør 4dl melk 50 gram sukker 1 ts vaniljesukker 0,5 ts kardemomme 0,5 ts salt 2 ss sitronsaft 1 egg ca. 20 gram gjær ca. 750 gram hvetemel...

Solskinnsboller

Lune solskinnsboller på en deilig solrik høstdag. Hva er bedre? Oppskriften gir 12-15 boller litt avhengig av hvor store du lager de. Oppskrift: 2,5 dl lettmelk 70 gram sukker 0,5 ts salt 80gram smør 20 gram fersk gjær 1 egg 1 ts vaniljesukker 0,5 ts kardemomme ca 500-600 gr hvetemel...

Pretzeln/Bretzeln

Kjempe gode Pretzeln/saltkringler kan du enkeltbake selv. :-) Av oppskriften blir det ca 15-18 kringler. Oppskrift: 25 gram fersk gjær 3,5 dl lunkent vann 1 ss sukker 1 ts salt 9 dl hvetemel 1 liter vann 3 ss natron ca 2 ss smeltet smør Maldonsalt. Ha vann, sukker og salt i en bo...

Søt hveteflette

Her har jeg brukt samme gjærdeigoppskrift som til danske "brunsvidde" som er postet tidligere og ligger under kategoriengjærbakst.av denne deigen blir det 2 fletter. Jeg har flettet med 3. Før jeg begynte å flette denne, rullet jeg en av de 3 i kanel og en i sukker, den siste uten noe. Hev flet...

Danske "brunsvidde"

Nesten som skolebrød men likevel ikke. :-) Det brune sukkeret i midten smaker som karamell. :-) Her kommer det ei oppskrift på en kjempe god, søt gjærdeig som kan brukes til det meste. Oppskrift: 3 dl lettmelk 40 gr sukker 0,5 ts salt 20 gr gjær 1 ts vaniljesukker 0,5 ts kardemomme 1 ...

"Canned bread - boksbrød."

Til dette brødet har jeg brukt tebriks-oppskriften.(Ligger under kategori "gjærbakst). Har du en egen oppskrift som du synes er god, så bruk den. Kan lages både salt og søt. Av denne oppskriften blir det ca 12 brød. Men det kommer helt an på hvor store du vil ha dem. Spar på enten drikkeboks...

Tebriks

Disse har jeg bakt med økologisk siktet spelt, men melet kan fint byttes ut med noe grøvre.Veldig gode med godt smør på, syltetøy, gulost eller brunost. Oppskrift: 25 gr gjær, 3 dl lettmelk,1 dl havregryn,40 gr smeltet smør,1 ss sukker/sukrin,0,5 ts salt,1 egg,ca 7-8 dl siktet speltmel. Smelt...
Astrid Eng Johansen

Astrid Eng Johansen

46, Skiptvet

Fagutdannet kokk siden 2000 og jobber som kokk. Jeg er lidenskapelig opptatt av kakebaking og matlaging. Liker å teste ut nye smakskombinasjoner og elsker å lese kokebøker der jeg selv kan få inspirasjon. Mulig at det er litt nerdete. :-) Synes også at det er viktig å holde på den gode, norske tradisjonsmaten og fremgangsmåtene. Følg meg gjerne på Instagram: @astridkokk, Facebook: Astridkokk.blogg.no og legg meg gjerne til på Snapchat: astridkokk. Jeg driver også 4.generasjon gårdsdrift med melkeku, korn og skog.

Kategorier

Arkiv