Solskinnsboller

Lune solskinnsboller på en deilig solrik høstdag. Hva er bedre?

Oppskriften gir 12-15 boller litt avhengig av hvor store du lager de.

Oppskrift:

  • 2,5 dl lettmelk
  • 70 gram sukker
  • 0,5 ts salt
  • 80 gram smør
  • 20 gram fersk gjær
  • 1 egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0,5 ts kardemomme
  • ca 500-600 gr hvetemel.

 

Smelt smøret og ha i melken. Varm til 37 grader. Ha dette over i en bakebolle. Rør inn sukker, salt, egg, vaniljesukker, kardemomme og gjær. Elt inn melet enten for hånd eller med kjøkkenmaskin. Ha plast over bakebollen og hev til dobbelt størrelse på et lunt sted.

Del deigen opp i passe store emner og rull til boller. Sett de på et stekebrett kledd med bakepapir. Ikke sett de for tett. Trykk de flate og hev i ca 30 min på et lunt sted. Lag en grop i midten med fingrene eller en skje og fyll gropen med ca 1 ss vaniljekrem/eggekrem. Bruk vaniljekrem fra Piano (Tine) eller lag din egen vaniljekrem. Se oppskrift under. Om du ønsker, pensle md sammenpisket egg.

Stek på 230 grader i ca 20 min.

Pynt med melis. Rører du ut melis med melk i stedet for vann får du en flott kritthvit melisglasur.

Vaniljekrem/eggekrem:

  • 4 eggeplommer
  • 3 dl helmelk
  • 100 gram sukker
  • 1 ts vaniljesukker eller frø fra en halv vaniljestang
  • 2 ss maizenna.

Kok opp melken. Rør sammen eggeplommer, vaniljesukker, sukker og maizenna i bolle. Hell over den varme melken og rør godt. Sil blandingen og ha den over i kjelen. Kok opp på middels varme til kremen tykner. Ha den over i en bolle. Legg plast helt ned på kremen slik at det ikke dannes kondens eller snerk på toppen. Avkjøl før bruk.

#solskinnsboller #gjærbakst #vaniljekrem #melis

Følg meg gjerne på Instagram: @astridkokk

8 kommentarer

Siste innlegg