Bringebærmousse


Bringebærmousse.

Denne egner seg både som dessert eller som fyll i kake. Spesielt i sjokoladekake. Og den er kjempe enkel å lage. 🙂

Oppskrift:

6 plater gelantin,4 dl kremfløte,4 eggeplommer,1 dl melis,2 ts vaniljesukker,2 ss sukker,300 gr friske bringebær.

Kjør bærene glatte med en stavmikser. Sil vekk frøene i en finmasket sil.Legg gelantinplatene i kalt vann i ca 10-15 min. Pisk kremfløte, sukker og vaniljesukker til krem.Pisk eggeplommer og melis til eggedosis.Kok opp LITT av bringebærmosen. Ta kjelen av platen. Klem ut vannet av gelantinen og slipp den oppi kjelen med den varme bringebærmosen. Rør til alt er løst opp. Avkjøl noe.

Bland sammen krem, eggedosis, bringebærmos og bringebærmos med gelantin. Rør alt godt sammen med en slikkepott.

Fordel i dessertskåler før den stivner. La stå i kjøleskap minimum 1 time. Pynt med friske bringebær. Skal du bruke den i kake, la ringen på springformen stå rundt kaken mens du fyller mellom. Sett i kjøleskap i minimum 1 time. Ta av ringen først når mousseen er stiv.

(Porsjonsformene på bilde er av plast og er kjøpt på StorCash.)

Amerikanske pannekaker


Amerikanske pannekaker.

Tykke deilige pannekaker som kan serveres med friske bær og is, blåbærsyltetøy, sirup, nøtter og sjokoladesaus.

Oppskrift:225 gr hvetemel, 50 gr sukker,0,5 ts salt,2,5 dl melk,2 egg,50 gr smeltet smør.

1 ss hvetemel,2 ts bakepulver,1 ts vaniljesukker.

Visp sammen egg, sukker, melk og salt. Ha i 225 gr hvetemel. Rør godt. Gjerne med mikser. Rør inn det smeltede smøret. La røren stå å svelle i ca 30 min.

Rør sammen hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Rør dette inn i pannekakerøren og stek pannekakene i litt olje eller smør. Bruker du en non-stick panne/teflon, trenger du ikke olje eller smør å steke i. Overflaten på pannekakene blir penest da, synes jeg. I min panne får jeg plass til 3 stk om gangen. 🙂

Eltefritt grytebrød


Eltefritt grytebrød.

Hvis du ikke har prøvd å bake et sånt brød tidligere, så anbefaler jeg at du prøver. Det er ganske enkelt og utrolig godt. Sprø skorpe og luftig og saftig inni. Du kan lage det både som loff og grovt. Det går helt fint å tilsette f.eks. oliven, soltørket tomat, urter/krydder i deigen, men vent med å tilsette det til etter brødet er ferdig hevet første gang. Du kan også bruke den samme deigen å lage eltefrie rundstykker.

Det eneste du trenger til brødet er en gryte med lokk som tåler opptil 250 grader. 

Deigen settes på kvelden dagen før. Sett deigen fredag kveld eller lørdag kveld så kan du spise ferskt varmt brød til frokost i helgen. 🙂

Oppskrift loff:500 gr hvetemel, 1 ts salt, ca 12 gr gjær, 1 ts honning, 4 dl romtemperert vann. (ca 25 grader).

Oppskrift grovt brød:120 gr sammalt grovt mel, 100 gr sammalt fint rugmel, 50 gr havregryn, 300 gr hvetemel, 10 gr salt, 1 ts honning, 12 gr gjær, 5 dl romtemperert vann. (ca 25 grader).

Bland alt det tørre i en bakebolle, (bollen bør være 3 ganger så stor som selve deigen). Rør ut gjær og honning i vannet og hell det i bollen med melet. Rør godt. Deigen blir litt løs. Sett plast over bollen og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag. Om den hever i 10 eller 15 timer, spiller ikke så stor rolle.

Neste dag legger du et bakepapir på benken som du strør rikelig med mel. Hell så deigen over på bakepapiret. Den vil da “renne” litt utover. Bruk en slikkepott eller en deigskrape og brett hver side av deigen inn mot midten, akkurat som om det var en konvolutt. Gjør dette en 3-4 ganger. Strø mel over deigen og legg bakebollen på hodet over deigen som fremdeles ligger på bakepapiret på kjøkkenbenken. La det heve på nytt i ca 2 timer.

Sett ovnen på 250 grader. En halvtimes tid før brødet er hevet ferdig, setter du inn gryten i ovnen med lokket på. (Forvarming av gryten)

Ta gryten ut av ovnen. (Husk at den er kjempevarm nå) Jobb litt raskt så ikke gryten blir for kald. Ta av lokket på gryta, fjern bakebollen fra deigen. Strø litt mel i bunnen av gryta. Hold i bakepapiret og tipp deigen oppi gryta. Strø evt litt mel på toppen av deigen i gryta. Sett på lokket og sett gryten inn i ovnen igjen. Stek i ca 30 min, fremdeles på 250 grader. Ta av lokket, skru ned temperaturen til ca 200 grader og stek videre i 15-20 min. Avkjøl på rist.

Hvis du lager rundstykker av deigen. Lager du den også dagen før. Og elter den på samme måte med slikkepott eller deigskrape. Etterhev i ca 2 timer. Del deigen i passe rundstykke-størrelse. Bruk en skje eller en kniv. La de se litt rustikke ut. Skal ikke rulles eller eltes. Sett de på et bakepairkledd stekebrett og la de etterheve i ca 30 min. Stekes på 220 grader i ca 15-20 min.

Nyt det gode brødet med brunost, syltetøy eller bare godt smør.

 

 

Enkel ostekake


Enkel Ostekake.

Denne kaken har jeg laget i mange år og er med gelepulver i både ostemassen og gelelokket.Og den er knallgod! 🙂Bør lages minimum dagen før og pyntes samme dag.

Kaken lages i en 24 cm springform.

Oppskrift på kjeksbunnen:225 gr digestivekjeks,100 gr smeltet smør,1 ts vaniljesukker.

Oppskrift på ostefyll:200 gr Philadelphia naturell,120 gr melis,3 dl creme fraiche,3 dl kremfløte,1 ts vaniljesukker1 pk sitrongele (lages med kun 2,5 dl vann).

Gelelokk:1 pk jordbær, bringbær -eller sitrongele (lages kun med 3 dl vann).

Pisket kremfløte og friske bær til pynt.

Fremgangsmåte:Smelt smøret. Knus kjeksen. Ha kjeksen og vaniljesukkeret i smøret og rør godt. Trykk kjeksen ned i bunnen på springformen. (Kle gjerne formen med bakepapir først). Sett formen i kjøleskapet mens du lager ostefyllet.

Lag sitrongeleen etter anvisningen på pakken, men kun med 2,5 dl vann. Avkjøl, men pass på at den ikke stivner.Pisk kremfløten og sett i kjøleskapet. Ha kremosten, melis, vaniljesukker og creme fraiche i en bolle og pisk det godt sammen med en mikser.Bland den piskede kremen inn i ostemassen. Rør godt.Pisk inn den avkjølte geleen. Ha det ferdige ostefyllet over i springformen med kjeksbunnen.La dette stå i kjøleskapet i minimum 2 timer eller til ostemassen er helt stiv. Hvis du vil pynte med bær før du heller over gelelokket, bør du gjøre det før ostefyllet er helt stivt. Det gjør at bærene sitter litt bedre uten å flyte opp når du heller på geleen på toppen.

Kok opp 3 dl vann og ha i gelepulveret. Rør godt og avkjøl før du heller geleen over ostefyllet. La stå i kjøleskapet til geleen er helt stiv. Bruk en kniv og skjær rundt kanten av formen og sett kaken forsiktig på et fat før servering.

 Pynt med pisket krem og friske bær.

 

Ostekake med geiteramsgele


Ostekake med geiteramssaft og geiteramsgelelokk.

Denne sommeren har jeg laget geiteramssaft, som ble veldig god. Saften har mange bruksområder. Du kan f.eks. lage gele, suppe, dessert saus eller bruke den i drinker. Oppskriften på saften ligger under kategorien “Saft”. Saften kan lages sukkerfri. Du kan selvfølgelig bruke annen saft eller juice.Oppskriften på kaken er laget litt mager selv om den inneholder litt sukker. Du trenger ikke å lage den mager. 🙂Størrelsen på kaken er laget i en liten men høy springform str 15 cm, Men kan lages i større form. Da blir den selvfølgelig litt lavere.

 

Oppskrift på kjeksbunn:

200 gr digestivekjeks,50 gr smør,1 ts vaniljesukker.

 

Oppskrift på ostemassen:

200 gr Philadelphia Light,300 gr vaniljekvarg 0,2% fett (eller mager vaniljekesam),2 dl ekstra lettrømme,1 ts vaniljesukker,1 dl geiteramssaft eller annen saft (ikke utblandet)6 plater gelantin.

 

Oppskrift på gelelokk:

3 dl geiteramssaft (ferdig utblandet med vann. Lag den litt sterk)3,5 plater gelantin.

Fremgangsmåte:Smelt smøret til bunnen og knus kjeksen. Ha kjeksen i det smeltede smøret sammen med vaniljesukker og rør godt. Trykk dette ned i bunnen på springformen. (Kle den gjerne med bakepapir først) Sett formen i kjøleskap mens du lager ostemassen.

Legg gelantinen i vann i ca 10 min. Kok opp saften og tilsett den bløtlagte gelantinen. Rør godt til alt er løst opp. Sett til side. Ha ost, kvarg, lettrømme og vaniljesukker i en bolle og rør godt sammen med en visp. Tilsett den noe avkjølte saften med gelantinen. Rør godt og ha hele ostemassen over i springformen med kjeksbunnen. La massen stå i kjøleskapet i minimum 2 timer. Ostemassen må være helt stiv før du heller på geleen på toppen.

Gelelokk: Bløtlegg gelantinen i ca 10 min. Kok opp saften og tilsett gelantinen og rør godt til alt er oppløst. Avkjøl noe. Geleen må ikke helles over ostemassen når den er varm. Da vil ostemassen bli flytende og blande seg med geleen. Etter at du har helt geleen på toppen, må den igjen stå i kjøleskap i minimum 2 timer for å bli kald og helt stiv.

Kaken kan fint lages 2-3 dager i forveien. 🙂

Pynt kaken etter eget ønske. 🙂 

Sarah Bernard


Sarah Bernard

Som regel lager jeg kun Sarah Bernard til jul, men de er så gode at de “bør” lages flere ganger i løpet av året. 🙂Jeg jukser litt og kjøper ferdig kransekakemasse i butikken. Synes den er knallgod og det går kjapt. Vil du lage selv, så gjør gjerne det. Selv om det er få ingredienser, må man forberede litt dagen før….Bruk den sjokoladen du liker best. Av denne oppskriften blir det 20-25 stk.

Oppskrift på bunn:ca 500 gr ferdig kransekakemasse.

Oppskrift på sjokoladekrem:3 dl kremfløte, 150 gr sjokolade, 1 ts vaniljesukker.

Oppskrift på sjokoladeglasur:100 gr smeltet sjokolade, 1 ss delfiafett (kokosfett)

Kok opp fløte og vaniljesukker. Tilsett grovhakket sjokolade. Ta kjelen av platen og rør til sjokoladen er smeltet. Sett blandingen i kjøleskapet noen timer, men helst til dagen etterpå.

Kjøper du ferdig kransekakemasse i butikken, er den formet som en tykk pølse. Ta av folien og skjær den i skiver, i underkant av 1 cm tykke. Hvis du vil ha mindre bunner til kakene dine, ruller du den bare slik at pølsen blir smalere. Sett kransekakeskivene på et stekebrett kledd med bakepapir og stek dem på ca 200 grader i 6-7 minutter. Pass på at de ikke blir for brune. Avkjøl.

Ta sjokoladeblandingen ut av kjøleskapet og pisk den til luftig krem. Pass på at du ikke pisker det for lenge slik at det blir “sjokoladesmør”. Ha kremen i en sprøytepose og lag fine topper ovenpå kransekakeskivene. Sett kakene på brett i kjøleskapet 1 times tid.

Smelt sjokolade og delfiafett i vannbad. Dypp kakene raskt i glasuren og sett tilbake på brettet og sett kjølig i noen minutter før de er klare til og spises.

Cannelloni

 


Cannelloni fylt med spinat, kantarell og feta med ostesaus.

Cannelloni er store pastarør som kan fylles med mye godt. Dette fyllet er uten kjøtt, men hvis man vil kan man tilsette 200 gr skinke, bacon o.l. Man kan også lage et kjøttdeig og tomatbasert fyll. Får du ikke tak i pastarør, kan du bruke lasagneplater, enten ferske eller tørre. Bruker du tørre, må de kokes i ca 5 min før du fyller dem og kan rulle de sammen.Av denne oppskriften blir det ca 20 fylte pastarør. Nok til 5-6 personer.

Oppskrift ostesaus:

50 gr smør, 50 gr hvetemel, 5 dl melk, 100 gr revet ost, oregano, salt og pepper.

Smelt smøret og rør inn hvetemelet. Spe med varm melk og rør godt. Kok opp under omrøring. Ha i reven ost. Smak til med oregano, salt og pepper. Sett til side mens du lager fyllet til cannellonien.

Oppskrift fyll:

200 gr fersk spinat, 1 liten løk, 2 hvitløksfedd, 200 gr kantareller, 200 gr fetaost, 1 ss sæterrømme, 2 egg, salt, pepper.

Vask spinaten og ha den i en bolle. Kok opp vann og hell det over spinaten. La det stå i 5 min. Sil av og hakk spinaten i små biter. Del kantarellen i mindre biter og stek den i litt smør eller olje. Hakk løken og hvitløken i små terninger. Bland alt i en bolle. Pisk sammen egg og sæterrømme i en annen bolle. Smuldre fetaosten og ha den i eggeblandingen. Rør godt og ha det over i spinatblandingen. Rør alt godt sammen. Ha fyllet i en sprøytepose eller bruk en skje for å fylle cannellonien.

Smør en ildfastform og hell litt halvparten av ostesausen i bunnen på den ildfaste formen. Fyll pastarørene og legg dem tett etter hverandre i sausen. Når alle er fylt, heller du resten av ostesausen over.

Dryss litt revet parmesan eller vanlig ost på toppen.

Stek på 170 grader i 30 min.

Serveres med salat og evt en god dressing.

Hylleblomstsaft


Hylleblomstsaft med lime og sitron.

For noen år siden plantet vi ei lita buske i hagen. Den er nå blitt ganske stor og får masse blomster. Lager saft av blomstene hvert år. Den blir kjempe god. Blandes ut i vann 1:6. Kan fint blandes med kullsyreholdig vann, brukes i drinker eller lage gele av den: 5 dl ferdig blandet saft kokes opp. Rør inn 6 plater bløtlagt gelantin. Kan for eksempel brukes som gelelokk på ostekake. (Det samme kan gjøres med geiteramssaften som ligger i et tidligere innlegg her.)

Oppskrift på hylleblomstsaft: (1,5 liter ublandet saft)

150 gr hylleblomst, 1 lime, 1 sitron,1 liter vann,7 dl sukker, (kan byttes ut med sukrin),25 gr sitronsyre. (kan kjøpes i de fleste matbutikker)

Klipp blomsterbukettene opp i mindre buketter. Vask limen og sitronen godt og del den i skiver.Legg blomstene, lime -og sitronskivene i en plastbolle eller glassbolle.Kok sukkerlake av vann, sukker og sitronsyre. Rør til sukkeret og sitronsyren er løst opp.Hell den varme laken over blomstene med lime og sitron. Rør litt forsiktig slik at alt ligger nede i sukkerlaken. Sett plast over bollen og sett den i kjøleskapet. Der skal den stå i minimum 4 dager. Men det gjør ingenting om den står der i 5-6 dager. Sil av blomstene, limen og sitronen. (Gjerne gjennom et klede). Hell saften på rene flasker. Oppbevar i kjøleskap.

Blandingsforhold saft:vann = 1:6.

Fox-Nox-Rox-PannaCotta


Fox-Nox-Rox-PannaCotta.

For en stund siden laget jeg Ahlgrensbiler-PannaCotta etter oppskrift fra bloggen til “Det Søte Liv”. Synes det var en kjempe morsom ide. Med denne oppskriften har jeg spilt litt videre med den samme fremgangsmåten og bare byttet ut Ahlgrensbiler med karameller. Man må ikke lage panna cottaen som jeg har gjort det her. Man kan ha hver smak i hvert sitt glass for eksempel.

Oppskrift: (6 porsjoner)

9 dl kremfløte,3 plater gelantin,3 ts vaniljesukker,2 poser blandende Fox-Nox-Rox-karameller.

Sorter fargene i karamellposen. Legg 1 plate gelantin i vann i ca 10 min. Kok opp 3 dl fløte og 1 ts vaniljesukker. Ta kjelen av platen.Ha ca 15 karameller av samme smak oppi den varme fløten + den ene gelantinplaten. Rør til karamellen er oppløst. Fordel i porsjonsglass og sett i kjøleskap minimum 1 time.

Gjør akkurat det samme med de to neste fargene.

TIPS: I stedet for å spise dette som en panna cotta, kan de forskjellige smakene brukes som fyll i makroner.Kok opp fløten. Ha i 15 Fox-karameller og 1 ts vaniljesukker. (GELANTINPLATEN SLØYFES.) Rør til karamellen er løst opp. Ha dette i en bolle med plast over og sett i kjøleskap til dagen etter. Bruk mikser og pisk dette opp til krem. Da har du en enkel sitronkrem som du kan fylle makronene dine med eller bruke til annen småbakst.

Geiteramssaft


Geiteramssaft.

Laget denne saften for første gang nå i sommer. Den ble så god! Smaken minner om en blanding av rips og bringebær. Man skulle jo tro at det ville smake blomster av en eller annen sort, men det gjør det altså ikke. Nå som geiteramsen står i full blomst her på østlandet, anbefaler jeg virkelig at dere prøver å lage denne. Den er også veldig rik på jern. Det er ikke mange ingredienser og den er veldig enkel å lage. Det eneste som tar litt tid er å plukke blomstene…

Oppskrift:

150 gr geiteramsblomster,1 liter vann,7 dl sukker, (kan også byttes ut med sukrin)25 gr sitronsyre. (kan kjøpes i de feste matbutikker)

Plukk blomstene av stilken og legg dem i en bolle av enten plast eller glass, (1 gr er ca 10 blomster).Kok sukkerlake av vann, sukker og sitronsyre. Rør til alt sukker og sitronsyre er oppløst.Hell den varme sukkerlaken over blomstene og rør forsiktig slik at alle blomstene blir dekket av sukkerlaken. Ha plast over bollen og sett den i kjøleskapet. Der skal den stå i minimum 4 dager. Kan fint stå i 5-6 dager også. Etter min. 4 dager, siler du blomstene fra saften (gjerne gjennom et klede) og helles på rene flasker. Av denne oppskriften får du ca 1,5 liter ublandet saft. Blandingsforholdet saft:vann er 1:6.