Dette er den perfekte helge – middagen.
Ossobuco er en kjent matrett fra Piemonte og fra Lombardia i Italia. Retten skal egentlig lages på kalveskank i skiver med margbein. Margen er vesentlig for at Ossobuco for den rette smaken.
Jeg var vel nesten hele Østfold rundt for å se om jeg fant kalveskank. Det gjorde jeg ikke. Men kjøpte oksekjøtt og margbein, (kraftbein), hver for seg.
Retten bør koke lenge på lav varme. Du kan også langtidssteke den i ovnen. (90-100 grader i ca. 3-4 timer).
Oppskriften er nok til ca. 4-5 porsjoner.
Oppskrift:
- Ca. 1 kg kalvkjøtt eller oksekjøtt i store stykker. Helst kalveskank.
- Ca. 4-6 stk margbein. Hvis du ikke får tak i kalveskank med margbein i.
- Ca. 4 ss hvetemel
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- Olje og smør til steking
- 6 gulrøtter
- 4 stilker stangselleri
- 2 løk
- 1 fedd hvitløk
- 2 dl tørr hvitvin
- 2 dl oksekraft
- 2 bokser hermetiske cherrytomater
- 1 ss hakket persille
- 1 ss hakket basilikum
- 1 ts tørket timan
- 2 laubærblad
- Saften fra en halv sitron.
- Salt og pepper.
Ha olje og smør i en varm stekepanne. Bland hvetemel, salt og pepper på en tallerken. Vend kjøttet i melblandingen og brun det på alle sider i stekepanna. Legg det til side. Kok ut stekepanna med hvitvin og oksekraft.
Vask og rens grønnsakene. Kutt de i litt store terninger. Finhakk hvitløken. Ha litt olje i en gryte og brun grønnsakene.
Tilsett hvitvinen, oksekraften og de hermetiske tomatene. Ha i krydderet. Rør godt og kok opp.
Legg i margbein.
Legg så i kjøttet og kok på lav varme i ca. 3 timer eller evt. i ovnen med lokk på i ca. 3-4 timer på 90-100 grader.
Husk å røre av og til slik at det ikke brenner seg i bunnen.
Når gryta er ferdig, tar du ut margbeina. Smak til med salt, pepper og evt. sitronsaft.
Strø over gremolata ved servering.
Gremolata lages av 2 ss finhakket persille, 1 fedd hvitløk og revet sitronskall fra 1 sitron. Dette blandes godt.
Server med hjemmelaget potetstappe smaksatt med safran.
#ossobuco #ossobuccu #gremolata #Italia #kalveskank #margbein #kalv #safran #søndagsmiddag #helg #gryte #leceuset #langtidskokt #godtid #blogg #matblogg #astridkokk
Del gjerne. <3
Instagram: @astridkokk
Snapchat: astridkokk
Facebook: Astridkokk.blogg.no