Har jeg ikke laget et vakker pai?
Den er ikke vanskelig å lage. Det tar nok litt tid, men det er det verdt. Kjempe god og lett å servere ute i det fri nå i sommer til lunsj, middag eller kveldsmat. Nå når vi har fått sånne fine varme sommerdager (her på Østlandet), orker ikke jeg hverken å bruke mye tid ved en varm komfyr med å lage middager som legger seg “tungt” i magen. Da synes jeg at dette kan være et perfekt måltid. Denne paien kan spises både varm og kald og kan lages i god tid før den skal spises. Serveres med en grønn salat og en god dressing. Perfekt til “damelag”, som en tapas-rett eller på et koldtbord.
Jeg har laget denne paien helt uten kjøtt, men om du ønsker kan du rulle f.eks. kokt skinke, salami, kylling-pålegg eller røkt laks i fine rosetter og putte innimellom grønnsakene. Som fyll i tillegg til grønnsakene har jeg laget en eggeblanding tilsatt litt friske krydderurter og kremost.
Oppskrift på pai-deig:
- 150 gram smør
- 250 gram hvetemel
- 2 ss kaldt vann
- en klype salt.
- En klype sukker
Kna alt hurtig sammen eller bruk en foodprosessor og bland alt sammen i ca. 30 sekunder.
Elt sammen deigen, pakk den inn i plast og putt den i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Bruk en paiform på 20 -24 cm i dia. Personlig liker jeg de paiformene med løs bunn. Det gjør at det blir enklere å løsne paien fra formen.
Om ikke formen er av type teflon eller liknende, bør den smøres litt.
Sett ovnen på 200 grader.
Kjevle ut deigen og ha den over i paiformen. Kjevle den så tynt du klarer. Er deigen for tykk, kan den lett bli rå når den egentlig skulle vært stekt. Klem deigen inntil kanten på formen og ned i bunnen. Pass på et det ikke er hull i deigen. Da vil fyllet renne ut under steking. Forstek (blindstek) paideigen i ca. 10 minutter, midt i ovnen.
Oppskrift til pai-fyllet:
- Ca. 3-4 store gulrøtter
- Ca. 2 store persillerøtter
- 1 stor grønn squash
- 6 egg
- 12 ss melk
- 2 stk vårløk
- 1 ts ramsløkolje (kan sløyfes)
- Ca. 70 gram Apetina Ruccola & Pesto kremost
- Ca. 30 gram reven parmesan
- Evt. salt og pepper
- Frisk basilikum
Rens og skrell gulrøtter og persillerøtter. Bruk en mandolin, ostehøvel eller skreller for å lage lange, tynne grønnsaksstrimler.
Kok opp lettsaltet vann og kok grønnsaksstrimlene i ca. 4-5 min. Avkjøl dem i iskaldt vann og sil så av vannet. Tørk de med tørkepapir tilslutt.
Rull sammen strimlene og plasser dem tett i tett i paiskallet.
Lag eggeblanding av egg, melk, fint hakket vårløk, litt basilikum, ramsløkolje, kremost og parmesan.
Hell dette forsiktig over i paien helt opp til kanten og stek paien på 180 grader midt i ovnen i ca. 30-40 minutter. (Eggeblandingen skal være stivnet) Et lite tips er å sette paien inn i ovnen før du heller eggeblandingen oppi. Da unngår du å søle alt for mye.
Pynt med frisk basilikum og server med en grønn salat.
#pai #grønnsaker #egg #kjøttfri #kjøttfrimandag #gulrot #squash #persillerot #lunsj #middag #kvelds #sommerinorge #sommer #matblogg #astridkokk
Del gjerne dette innlegget med dine venner. <3
Du finner meg her også:
Sanpchat: astridkokk
Instagram: @astridkokk
Facebook: Astridkokk.blogg.no
Så godt det så ut! 🙂