Pai med grønnsaksrosetter. #kjøttfrimandag

Har jeg ikke laget et vakker pai?

Den er ikke vanskelig å lage. Det tar nok litt tid, men det er det verdt. Kjempe god og lett å servere ute i det fri nå i sommer til lunsj, middag eller kveldsmat. Nå når vi har fått sånne fine varme sommerdager (her på Østlandet), orker ikke jeg hverken å bruke mye tid ved en varm komfyr med å lage middager som legger seg “tungt” i magen. Da synes jeg at dette kan være et perfekt måltid. Denne paien kan spises både varm og kald og kan lages i god tid før den skal spises. Serveres med en grønn salat og en god dressing.  Perfekt til “damelag”, som en tapas-rett eller på et koldtbord.

Jeg har laget denne paien helt uten kjøtt, men om du ønsker kan du rulle f.eks. kokt skinke, salami, kylling-pålegg eller røkt laks i fine rosetter og putte innimellom grønnsakene. Som fyll i tillegg til grønnsakene har jeg laget en eggeblanding tilsatt litt friske krydderurter og kremost.

 

Oppskrift på pai-deig:

  • 150 gram smør
  • 250 gram hvetemel
  • 2 ss kaldt vann
  • en klype salt.
  • En klype sukker

 

Kna alt hurtig sammen eller bruk en foodprosessor og bland alt sammen i ca. 30 sekunder.

Elt sammen deigen, pakk den inn i plast og putt den i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Bruk en paiform på 20 -24 cm i dia. Personlig liker jeg de paiformene med løs bunn. Det gjør at det blir enklere å løsne paien fra formen.

Om ikke formen er av type teflon eller liknende, bør den smøres litt.

Sett ovnen på 200 grader.

Kjevle ut deigen og ha den over i paiformen. Kjevle den så tynt du klarer. Er deigen for tykk, kan den lett bli rå når den egentlig skulle vært stekt. Klem deigen inntil kanten på formen og ned i bunnen. Pass på et det ikke er hull i deigen. Da vil fyllet renne ut under steking. Forstek (blindstek) paideigen i ca. 10 minutter, midt i ovnen.

Oppskrift til pai-fyllet:

  • Ca. 3-4 store gulrøtter
  • Ca. 2 store persillerøtter
  • 1 stor grønn squash
  • 6 egg
  • 12 ss melk
  • 2 stk vårløk
  • 1 ts ramsløkolje (kan sløyfes)
  • Ca. 70 gram Apetina Ruccola & Pesto kremost
  • Ca. 30 gram reven parmesan
  • Evt. salt og pepper
  • Frisk basilikum

 

Rens og skrell gulrøtter og persillerøtter. Bruk en mandolin, ostehøvel eller skreller for å lage lange, tynne grønnsaksstrimler.

Kok opp lettsaltet vann og kok grønnsaksstrimlene i ca. 4-5 min. Avkjøl dem i iskaldt vann og sil så av vannet. Tørk de med tørkepapir tilslutt.

Rull sammen strimlene og plasser dem tett i tett i paiskallet.

Lag eggeblanding av egg, melk, fint hakket vårløk, litt basilikum, ramsløkolje, kremost og parmesan.

Hell dette forsiktig over i paien helt opp til kanten og stek paien på 180 grader midt i ovnen i ca. 30-40 minutter. (Eggeblandingen skal være stivnet) Et lite tips er å sette paien inn i ovnen før du heller eggeblandingen oppi. Da unngår du å søle alt for mye.

Pynt med frisk basilikum og server med en grønn salat.

 

 

#pai #grønnsaker #egg #kjøttfri #kjøttfrimandag #gulrot #squash #persillerot #lunsj #middag #kvelds #sommerinorge #sommer #matblogg #astridkokk

 

Del gjerne dette innlegget med dine venner. <3

 

Du finner meg her også:

Sanpchat: astridkokk

Instagram: @astridkokk

Facebook: Astridkokk.blogg.no

 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg