“Purker” (Fra Halden)

Purke er et bakverk med lokal tilhørighet til Halden-distriktet. Purka har lang tradisjon og ble bakt som nistemat til arbeiderene i industrien. Den ble bakt med mye grovere mel den gangen, tilsatt sirup og var dobbelt så store som disse jeg har bakt.

Purke er altså en søtet, stor, flat hvetekake som blir servert med ost og skinke.

(I Grimstad og Arendal brukes navnet Purke om litt store skolebrød.)

 

Oppskriften gir ca. 8-10 purker:

  • 25 gram gjær
  • 75 gram smør
  • 3 dl melk
  • 50 gram sukker
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 eggeplommer
  • Ca. 6 dl hvetemel

 

Smelt smør i en kjele og tilsett melken. Varm til 37 grader.

Ha dette i en bakebolle og tilsett sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker og eggeplommer. Rør godt sammen.

Tilsett gjær og rør godt.

Ha i hvetemelet, litt og litt om gangen. Bruk gjerne en mikser slik at du får eltet deigen lenge nok. Gjerne i 5-8 min.

Eller t det som en liten treningsøkt og elt for hånd! 😉 Elt da litt lenger enn når du bruker maskin.

Sett deigen til heving på et lunt sted. Husk å plast over bakebollen.

Hev til dobbelt størrelse.

Del deigen i 8 -10 like store emner og rull dem til boller. Sett de på et stekebrett kledd med bakepapir.

Trykk de flate når du får trillet ut alle. Sett de til heving i ca. 20-30 min.

Pisk et egg og pensle de før du steker de midt i ovnen på ca. 220 grader i ca. 15-20 min.

Husk at ikke alle ovner er like så sjekk litt underveis.

Avkjøl på rist.

Del de i to og ha salatblad, ost, skinke, agurk og paprika inni. (Eller det du liker best.)

 


 

#purke #halden #haldenpurke #hvetebakst #gjærdeig #lokaltradisjon #Østfold #søtgjærdeig #oppskrift #matblogg #astridkokk

 

Del gjerne dette innlegget med dine venner. <3

 

Du finner meg her også:

Instagram: @astridkokk

Snapchat: astridkokk

Facebook: Astridkokk.blogg.no

 

2 kommentarer
    1. Dette har jeg aldri vært borti. Spennelene med bakst en aldri har hørt om før. Dette skal jammen testes ut :o)
      Takk for oppskrift!
      Klem fra Janne

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg