Safranknuter med vaniljekrem og Lussekatter

En av gledene i førjulstiden og i desember er duften av safran og gjærbakst.

Ikke lag lussekatter uten og ikke erstatt det med gurkemeie. Det blir ikke det samme. (Min mening.)

Her får du en oppskrift på gode boller til St.Lucia den 13. desember.

 

Oppskrift:

  • 5 dl melk
  • 100 gram sukker
  • 3 ts vaniljesukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 2 egg + 1 egg til pensling
  • 0,5 gr safran
  • 50 gram fersk gjær
  • ca. 950 gram hvetemel
  • 180 gram mykt smør.
  • rosiner
  • vaniljekrem
  • perlesukker.

 

Du kan velge om du lager lussekatter av hele deigen eller lage deilige myke safranknuter med vaniljekrem og perlesukker.

Ha melk, sukker, vaniljesukker, salt, kardemomme, egg, safran i en bakebolle og rør godt sammen.

Smuldre i gjæren.

Ha i hvetemelet og elt sammen deigen. Bruk en mikser og elt deigen sammen i ca. 5 min.

Elt så inn mykt smør i deigen. Elt i 5 nye minutter.

Ha plast over bakebollen og la den heve på et lunt sted til dobbelt størrelse. Det tar gjerne litt tid.

Velger du å lage kun lussekatter av deigen, vei opp emner på 80 gram og trill ut til ess eller andre former som du selv velger.

Velger du å lage vaniljekremknuter av deigen, kjevler du ut en stor leiv der du smører vaniljekrem på halvparten og bretter over den andre halvparten. Del deigen i smale strimler på ca 1,5 cm og snurr sammen til knuter.

Sett disse på stekebrett kledd med bakepapir og la de heve i ca. 30-40 minutter på et lunt sted.

Pensle med sammenpisket egg. Pynt med rosiner på lussekattene.

Strø knutene med perlesukker.

Stek på 200 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl

TIPS: Kjøp Safran i Sverige hvis du har mulighet. Du må spørre etter det i kassen. Den er litt billigere der. Kjøp gjerne det hvite perlesukkeret i Sverige også.

Du kan gjerne lage vaniljekremen selv, men å bruke den fra Piano/Tine er helt greit.

 

 

#lussekatter #safran #safranknuter #vaniljekrem #gjærbakst #gjærdeig #Lucia #13desember #jul #Christmas #Norge #norway #kos #Sverige #oppskrift #matblogg #astridkokk

 

Del gjerne dette med dine venner <3

 

Du finner meg her også:

Instagram: @astridkokk

Snapchat: astridkokk

Facebook: Astridkokk.blogg.no

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg